WIE IS DE FOTOGRAAF?Jan Blankestein, fotograaf. Geboren mei 1935 in Woerden. Autodidact, laatbloeier. Begon pas op zijn 59ste professioneel te fotograferen. Werkte eerst 12 jaar in de mode, daarna 20 jaar in de financiële wereld, waarvan 8 jaar als bankdirecteur. Negeerde op zijn 34ste een uitnodiging om in de VS te komen werken als mode-fotograaf. Onderwerpen zijn: fetish/kinky, carnaval (ook een beetje fetish), demonstraties en lifestijl.

Begon op 1 mei 1994 full-time te fotograferen. Profileert zichzelf als 'photographe artiste'. Zoekt de kracht van zijn beelden in menselijke emotie en expressie. Behaalde in 1994 een 1e prijs in een fotowedstrijd in Amsterdam met als thema Water en een 3e prijs met het thema Erotiek. Kreeg in 1994 in Parijs een nominatie in de sector reportage alsmede een vermelding in de sector portret en in 1995 zelfs drie vermeldingen in de sector showbizz op de grootste fotowedstrijd ter wereld. Portretten uit de serie Kinky Amsterdam zijn voor de Oskar-Barnack-Preis 1996 beoordeeld als behorend tot het meest representatieve fotowerk uit 1996. In juryrapporten wordt het werk wel benoemd als 'agressief en sterk erotisch geladen'. IDtv maakte met het programma de Wallen op Stap in januari 1997 voor SBS6 een item over kinky-fotografie aan de hand van de ervaring van de fotograaf en zijn beelden. D&D Producties maakte in oktober 1997 voor Nachtrijder een item over deze Amsterdamse kinky-fotograaf en de wijze waarop het materiaal van het fotoboek Kinky Amsterdam tot stand is gekomen. Op 12 september 1998 presenteerde hij zijn fotoboek aan de pers. AVRO-radio, AT5, Wereldomroep en SBS6 interviewden de fotograaf over zijn fotowerk. In het voorjaar van 1999 maakte Liebe Suende een portret van deze Amsterdamse fetish fotograaf voor de Duitse commerciele zender Pro Sieben: Der Fetisch-Fotograf Jan Blankestein gilt als einer der größten Kenner der Amsterdamer Szene - sein Bildband "Kinky Amsterdam" beweist es. Der Ex-Börsenmakler inszeniert seine Fotografien jedoch nicht, sondern findet seine Motive auf einschlägigen Parties. Liebe sünde machte einem Portät eines Künstlers, der neugierig und zugleich voller Respekt die Fetisch- und SM-Szene der Grachtenstadt dokumentiert. NTV, een TV-zender in Moskou, maakte eveneens een portret voor het programma Pro Eto, dat in mei 1999 werd uitgezonden naar 22 landen in Rusland, het Midden Oosten en Israel. Liebe Suende trok 2,5 miljoen kijkers, Pro Eto 6,5 miljoen.

De fotograaf zoekt naar de confrontatie in zijn beelden. Soms is die hard en direct, soms ruw, soms teder.

Hij maakt foto's van mensen die hun gevoelens expressief in beeld brengen. Hij kiest daarvoor om daarmee zijn eigen emotie uit te kunnen drukken. Dat gaat, zegt hijzelf, niet bewust. De foto's die hij maakt zijn als het ware een blauwdruk van zijn eigen psyche. Wat hij in zijn foto's laat zien zijn zijn gevoelens, zijn frustraties, zijn passie, zijn ego. De foto's tonen 'de hoofdpersoon' in zijn blootje. Hij voelt zich één met zijn camera. Hij houdt zichzelf een spiegel voor en gebruikt de geportretteerden om daarin zichzelf te herkennen.

Delen uit zijn werk werden tentoongesteld in galerie De Appel in Amsterdam van 26 janauri tot 24 maart 2002 in de expositie: A'dam & Eve on sex, tolerance and other dependencies. Aan deze groepsexpositie werkten verder o.a. mee: Abramovic/Ulay, Anna Beeke, Jan Cremer, Ed van der Elsken, Micha Klein, Erwin Olaf, Sanne Sannes, Henk Schiffmacher, Yuk-Lin Tang en Mascha de Vries en Lars Eijssen. In een recensie in de Volkskrant van 13 februari 2002 staat over deze tentoonstelling onder andere: "De curatoren maken allereerst duidelijk hoe veranderd Amsterdam is. Zo hangen bij elkaar de bekende foto van Van Der Elsken van drie overstekende meisjes in minirok en de stadsreportage van Jan Blankestein. De jaren zestig, de uitdagende blote benen, zijn vertederd tegenover Blankesteins jaren negentig. Op zijn foto's van Wastelandparty's staan verhitte lichamen op elkaar gepropt en het vele bloot oogt vermoeid."
Van 1 juli t/m 31 oktober 2002 participeerde deze fotograaf in een groepstentoonstelling van de Foto Groep Amsterdam in het Slotervaart-ziekenhuis in Amsterdam met een serie over het 'Amsterdamse nachtleven' in het kader van het project Nieuw Nederland en later in het Cultureel Centrum Griffioen, onderdeel van de VU, in Amstelveen.

Maart en april 2003 was zijn werk (foto's tegen de oorlog in Irak) te zien op een virtuele expositie van Galerie Lichtblick, Gesellschaft für fotografische Kunst e.V. in Keulen. Op de manifestatie "dellaguerra[altre]immaginicontro", una notte alla fotografia contemporanea in Brescia op 4 april 2003 is hij een van de 300 deelnemende kunstenaars.

terug